5 tips til brug af nedfaldsblade

De fleste kender det… Efteråret banker på døren, og bladene falder af træerne. De skal samles for at holde plænen pæn, og der ligger en masse arbejde i det – så hvorfor ikke anvende bladene til noget fornuftigt? De kan faktisk gøre nytte – derfor har vi samlet fem lette trin til anvendelse af de nedfaldne efterårsblade.
 
[box title=”Kompostere ved Texas.dk” color=”#576D13″]Du finder Danmarks største og bedste udvalg af kompostere ved Texas.dk
De gode ting ved at handle her er:
[list style=”check”]

  • Dag til dag levering.
[/list] [list style=”check”]
  • Texas har 50 års erfaring med salg af havemaskiner.
[/list] [list style=”check”]
  • Landsdækkende service.
[/list] [button link=”http://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=13627&bannerid=8988&htmlurl=http://www.texas.dk/komposter/” color=”#FFB543″ size=”3″ style=”5″ dark=”1″ radius=”auto” target=”blank”]Se det store udvalg her →[/button] [/box]

 

1. Brug dem i kompostbunken

Visne blade er en drøm for kompostbunken, ligesom det meste andet organiske materiale. Det er en god idé at lægge bladene i lag med andet grønt imellem – eksempelvis grøntsager, græs eller ukrudt. Det tager typisk mellem to og tre år før bladene bliver til kompost, men hvis du vender kompostbunken en gang om året, fremskyndes processen. Dette gøres ved at det nederste lag i kompostbunken bliver lagt øverst og omvendt. Den færdig kompost kan benyttes til at forbedre jorden i hele haven.

 

Kompostbunke
De visne blade gør godt i kompostbunken.

 

 

2. Lav bladmuld

Noget andet du kan bruge de nedfaldne blade til er bladmuld, og det er faktisk meget simpelt at lave. Det eneste du skal bruge, er visne blade og jord eller kompost fra haven. Dette lægges i lage og efter cirka et år, er det klar til brug. Vegetation gror fantastisk i det, og det er et godt supplement til potteplanterne.

 

Bladmuld
De nedfaldne kan nemt omdannes til bladmuld.

 

 

3. Lav  ’barkflis’

Riv dine blade sammen i en bunke, og kør dem over med en plæneklipper. Strimlede blade kan bruges som en form for organisk barkflis, og det er godt for både blomsterbedet, køkkenhave samt under træer eller buske. De er gode at lægge i køkkenhaven eller til at dække de planter der ikke er helt modstandsdygtige overfor frost.

 

Barkflis af blade
Lav dit eget barkflis af visne blade.

 

 

4. Saml dem og brug dem til foråret

Et godt råd er at samle bladene i sorte sække, og lade dem stå vinteren over. Som skrevet, er det godt at ligge komposten i lag. Det er dog svært at finde visne blade om foråret, og det er derfor en god idé at gemme nogle, som du kan anvende i kompostbunken – dette hjælper med at udtørre den, hvilket igen fremskynder kompostprocessen.

 

Gem bladene
Gem bladene til det bliver forår – her vil de gøre nytte i kompostbunken.

 

 

5. Kør dem over med græsslåmaskinen

Der er fakitsk slet ingen grund til at samle bladene sammen. Faktisk kan det godt betale sig, bare at køre dem over med plæneklipperne. Her skal du dog have bioklip-funktionen slået til – alternativt kan du fastsætte hjulene på deres højeste indstilling, når du skal slå græsplænen. Bladene vil nedbrydes over vinteren, hvilket vil give jorden flere næringsstoffer, og der vil komme mindre ukrudt næste år. Gør du dette engang om ugen imens vejret stadig tillader det, så behøver du ikke at rive et eneste blad sammen, og din græsplæne vil tilmed se sundere ud næste sommer.

 

Kør de visne blade over med plæneklipperen
Kør de visne blade over med plæneklipperen – det har plænen godt af.

 
 
[box title=”Plæneklipper ved Texas.dk” color=”#576D13″]Du finder Danmarks største og bedste udvalg af plæneklippere ved Texas.dk
De gode ting ved at handle her er:
[list style=”check”]

  • Dag til dag levering.
[/list] [list style=”check”]
  • Texas har 50 års erfaring med salg af havemaskiner.
[/list] [list style=”check”]
  • Landsdækkende service.
[/list] [button link=”http://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=13627&bannerid=8988&htmlurl=http://www.texas.dk/plaeneklipper/” color=”#FFB543″ size=”3″ style=”5″ dark=”1″ radius=”auto” target=”blank”]Se det store udvalg her →[/button] [/box]  
 
Det var fem lette tips til at anvende de nedfaldne blade på fornuftig vis. God fornøjelse med havearbejdet!

 

 

Skriv en kommentar