Gode råd til brug af nedfaldsfrugter

Gæsteindlæg af haveekspert Jørn Mogensen.

 

Har du frugttræer i haven, kan den hurtigt komme til at flyde med nedfaldsfrugt, og det kan blive en træls affære, hvis ikke man får fjernet dem – de tiltrækker nemlig rotter. Dette kan du læse mere om i denne artikel fra Politikens hjemmeside.

Der er dog heldigvis mange måder, hvorpå nedfaldsfrugt kan komme til at tjene et fornuftigt formål. De kan bruges i kompostbunken, som fodder, til at lave saft og meget andet. Æbletræet er det mest almindelige frugttræ i Danmark, og derfor vil artiklen tage udgangspunkt i æbler.

 

nedfaldsfrugt
De nedfaldne æbler kan blandt andet bruges til at fremstille æblemost.

 

[button link=”http://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=13627&bannerid=19187&htmlurl=http://www.plantetorvet.dk/planteresultat.php?familieid=178&plantetype=5″ color=”#67a52c” size=”12″ style=”2″ dark=”0″ radius=”auto” target=”self”]Har du ikke et æbletræ? Køb online for små kr. 300,- [/button]

 

Tjek for mug, råd og orm

Før du bruger dine nedfaldsæbler til at spise eller drikke, skal du tjekke efter om de er anvendelige til netop dette. Vask dem, og se efter om der er råd eller mug – dette er meget vigtigt, da råd kan medføre svampegift. Er æblerne fine, er der mange måder, de kan anvendes på.

 

 

 

Lav æblemos af de nedfaldne æbler

Du kan nemt lave æblemos af dine nedfaldsfrugter. Æblemosen kan både spises, som den er, eller bruges til at bage en æblekage. Æblemos er let at lave, og det smager godt.

 

 

Opskrift på æblemos

Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem ud i store tern.  Der skal bruges cirka 1.5 kilo æbler. Put dem i en gryde og kog dem i cirka 45 minutter ved lavt blus. Herefter kommer du en vaniliestang samt 200 g sukker i gryden, og koger den ved høj temperatur, imens du rører i gryden. Tilbage er der blot at smage til. Nemt og lækkert.

 

Æblemos
Æblemos er let at lave – og det smager fantastisk!

 

 

 

 

Bryg æblemost

Presser du dine æbler, kan du lave most af dem. Det er nemt at lave most, og kræver egentlig ikke ret meget udstyr. Har du alligevel ikke det fornødne udstyr, så kan du opsøge et mosteri, og få brygget din æblemost der mod et mindre beløb.

Hjemmelavet æblemost smager godt, og er i langt de fleste tilfælde gratis at fremstille – når blot du har investeret i de fornødne redskaber, der skal til for at brygge æblemost.

 

 

 

Det skal du bruge til fremstilling af æblemost:

    • Æbler – Brug de nedfaldsæbler, du har liggende i haven til at brygge most på
    • Æblekværn – Bruges til at kværne æblerne, så du får mest muligt saft, når du presser dem
    • Mostpresse – Bruges, som navnet antyder, til at presse æblerne fra pulp til most. Der findes overordnet to forskellige typer af mostpressere; kurve- og pakkepresseren. En kurvepresse fungerer bedst til bær, og giver mellem 30-40 % saftudbytte, hvorimod en pakkepresse giver cirka det dobbelte
    • Beholder til skylning og opsamling af æblepulp – Her kan du bruge en hvilken som helst beholder
    • Flasker til at opbevare mosten i – Du kan bruge stortset alle flasker med skruelåg

 

Frugtpressen bruges til at fremstille æblemost
Du skal bruge en frugtpresser til at fremstille æblemost.

 

Brug de nedfaldne frugter i kompostbunken

Nedfaldsfrugt, der ikke kan anvendes til spise og drikke, er gode at anvende i kompostbunken. Vælger du denne løsning, så vær opmærksom på, at komposten skal ligge i lag af tørt og vådt haveaffald. Ligeledes er det en god idé at vende komposten engang om måneden, da dette fremskynder komposteringen. Læs vores artikel om Ecomposteren her.

 

 

 

Det var et par gode råd til, hvordan du kan bruge dine nedfaldsfrugter, uden at de går til spilde.

Kender du til andre ting som man kan bruge nedfaldsfrugter til? Så kommenter meget gerne i feltet herunder.

Skriv en kommentar