Højtryksrenser

En højtryksrenser bruges til at rengøre forskellige facader og overflader. Den fungerer ved at den presser vand ud i en tynd stråle under højt tryk – typisk mellem 100 og 150 bar. Der findes mange forskellige modeller, og du kan sagtens finde en fornuftig højtryksrenser der fungerer til husbehov for under 2000 kroner.

 

Vær opmærksom når du bruger din højtryksrenser

Der medfølger som regel flere mundstykker, når du køber din højtryksrenser.  Alt efter efter hvilken opgave der skal udføres, benyttes et bestemt mundstykke. Skal terrassen eksempelvis spules, anvendes det såkaldte ’patio cleaner’-mundstykke, som fordeler strålens tryk samt gør det lavere. Det er nemlig vigtigt, at trykket ikke er for højt, når man renser fliser, da det kan komme til at ødelægge dem.

Især betonfliser skal man være opmærksom på – faktisk skal man helst undgå at anvende en spuler til at rengøre dem. Nogle gange kan det dog være nødvendigt, men her er det altså vigtigt, at gøre det ordentligt, da det ellers kan resultere i ødelagte fliser.

Renser du dem eksempelvis for at fjerne alger, kan dette ende med at fliserne bliver mere modtagelig overfor angreb for eftertiden, da flisernes overflade risikerer at blive ru, så skidt og snavs lettere samles.

Der er et par forholdsregler der er vigtige at være opmærksomme på, hvis du alligevel vil benytte en højtryksrenser til at rense dine fliser:

Sørg for, at:

  • Spule fliserne fra en vinkel på maksimum 30° – ellers spuler du sandet mellem fliserne væk
  • Bruge det laveste tryk
  • Spule fra en afstand på 50 cm fra flisen

Hvis du har disse forholdsregler in mente, så kan du roligt gå igang med at spule terrassen ren. Din højtryksrenser kan desuden også bruges til at rengøre havemøbler, brønde og træoverflader – det er dog en god idé lige at undersøge, om materialet, du vil rengøre, kan tåle spulning. I nogle tilfælde kræver træoverflader behandling efter spuling, da de bliver ru.

Undgå helst at anvende højtryksspuleren på :

  • Fliser af granit og skifer
  • Afløbsrør – Disse er selvrensende, og du kan risikere at ødelægge ’fedtlaget’ i rørene
  • Træfacader – De er som regel ikke tætte, og vandet kan derfor sive ind gennem sprækker

Forskellige typer af højtryksrensere

Der er forskellige typer af højtryksrensere. Disse kan overordnet set deles op i to klasser;  store og små – til hjemmebrug og til professionelt brug. Forskellen er hvor kraftige maskinerne er, og hvor meget de støjer. De store støjer selvsagt mere end de små.

Det er en god idé at gå efter en højtryksrenser der er god at manøvrere med, da dette vil lette dit arbejde. At benytte en højtryksrenser på store områder, kan nemlig godt være en tidskrævende opgave, og det er derfor vigtigt at ergonomien er i top. Alle højtryksrensere er desuden eldrevne, og det anbefales derfor at tilkoble en forlængerledning.

Højtryksrenser – brugt, leje eller ny?

En højtryksrenser til hjemmebrug er ikke specielt dyr. Den koster som regel mellem 700 – 2000 kr og klarer hjemmeopgaverne fint. Det anbefales derfor ikke at købe en brugt, da der typisk ikke er garanti på. Hvis du skal købe brugt, så sørg for at få en kvittering med. Du kan finde en masse brugte højtryksrensere på Den Blå Avis eller Gul og Gratis.

Lejen på en højtryksspuler svinger meget i pris, og det er derfor en god idé at leje en, hvis du har et større område der kun skal spules én gang. Det bedste råd er at investere i en ny, hvis den blot skal bruges til hjemmebrug, eller flere gange årligt på store arealer.

Dette var en kort gennemgang af hæjtryksrenseren. Held og lykke med at finde den rette højtrykrenser!

Skriv en kommentar