Mit drivhus – Praktisk og hyggeligt

Gæsteindlæg af haveekspert, Jørn Mogensen

 

Væksthus eller drivhus – kært barn har mange navne. I et plantehus er der rig mulighed for at dyrke vegetation hele året rundt, da man har mulighed for at regulere indendørsklimaet ved hjælp af opvarmning – og derved dyrke dine planter i det bedst mulige klima. Således er det altså muligt at dyrke sine egne agurker, tomater og salat om vinteren.

Samtidig har man en lille, hyggelig oase midt i haven. Faktisk kan et plantehus gøres rigtigt hyggeligt, og hvem kunne ikke tænke sig at nyde eftermiddagskaffen inde i en varm, frodig indendørshave, imens vinden hvæser i træerne udenfor og regnen pikker på ruderne?

Jeg holder personligt meget af mit plantehus, hvor jeg sagtens kan sidde i et par timer med en kop kaffe og en god bog, når det er koldt udenfor. Der er noget fantstisk afstressende ved at sidde dér og nyde stilheden blandt planter og grøntsager, mens man kigger ud af ruden på uvejret udenfor.

 

Hvilket drivhus skal jeg vælge?

Før du  investerer i et drivhus, skal du gøre op med dig selv, hvad formålet med det er? Skal det udelukkende bruges til at dyrke planter og grøntsager, eller er drømmen at romantisk udseende drivhus, der ligeledes kan bruges til opholdsrum?

Ønsker man sidstnævnte, skal man selvsagt erhverve sig et stort drivhus. Jeg anbefaler at købe et på mindst 10 m2 – og gerne større, hvis haven tillader det. I et drivhus af en sådan størrelse er der rig mulighed for både at dyrke planter og grøntsager, og samtidig kunne sidde og nyde kaffen i godt selskab.

Skal drivhuset blot bruges til dyrkning, kan mindre sagtens gøre det – og de fås til relativt billige penge. Størrelse og udseende kommer i sidste ende an på smag og behag, og det anbefales derfor at følge din egen intuition, at gå efter et der vil passe ind i omgivelserne.

Er du i tvivl om, hvilket drivhus du skal vælge? Så hop ind på Moreland.dk og se deres store udvalg.

 

Et lille væksthus
Find et væksthus der passer til dine behov – og ikke mindst din have.

 

Et drivhus skal passes

Med et drivhus følger visse forpligtelser. Planterne skal passes, jorden skal skiftes og drivhuset skal rengøres. Der er meget arbejde i at have et velfungerende drivhus – præcis som med en køkkenhave eller et blomsterbed om sommeren.

At skifte jorden kan være lidt af en videnskab. Der er nemlig delte meninger heromkring – nogle mener, at jorden skal skiftes én gang om året, andre flere. Det kan dog være besværligt, og de færreste har lyst til at starte årets havearbejde med dårlig ryg.

Dette kan dog undgås, hvis du roterer dyrkningen af planter. Har du eksempelvis tre bede, hvori der dyrkes salat i 2/3 af bedene og kartofler i det sidste, så behøver du blot at skifte jorden i det ene bed – det bed, hvor der har været dyrket både salat og kartofler. Dette letter arbejdet en smule, men det kan faktisk gøres mere effektivt end det.

Roteres vegetationen, kan man faktisk nøjes med at fjerne det øverste lag jord samt laget omkring rødderne, og erstatte det med ny, frisk kompost, som eksempelvis kan fås fra kompostbunken.

 

Væksthuset skal passes
At passe væksthuset kræver meget tid, men resultatet vil du ikke være foruden.

 

Følges disse simple råd, behøver du ikke at skifte jorden hvert år, og det er lige pludselig ikke så besværligt at holde et sundt og velfungerende drivhus. Se her, for at finde tilbehør, der gør dit arbejde i drivhuset mere effektivt.

Har du mange store potteplanter i drivhuset, som skal flyttes, når jorden skal skiftes, kan det anbefales at erhverve sig en krukkevogn. Ligeledes kan krukkevognen anvendes, når vinteren banker på døren, og planterne skal ind i huset igen. På dette link, kan du finde et udvalg af krukkevogne.

drivhuse moreland

Skriv en kommentar