Pælebor

Skal du have sat hegn op, kan det være en god idé at investere i et pælebor fremfor at grave med en almindelig spade, da disse effektiviserer og letter arbejdet. Det kan nemlig godt blive et hårdt arbejde både for dig og din ryg.

 

Pælebor
Pæleboret er et effektivt værktøj, hvis du skal have boret huller til havehegnet.

 

 

Hvilket pælebor skal jeg vælge?

Der er mange forskellige maskiner – en- og tomandsbor, elektriske og benzindrevne. Før du beslutter dig for, hvilken du vil investere i, er det en god idé at gøre dig nogle tanker om, hvilke opgaver boret skal benyttes til. Desto mere besværlig den jord, du skal bore i, er, desto større motor, har du brug for. Er der eksempelvis mange rødder og sten i jorden, anbefales det at investere i en benzindreven maskine. Det er muligt at skifte bordet, hvis det går i stykker eller ikke længere er tilstrækkeligt.

Skal du blot benytte boret i din private have i forholdsvist løs jord, så kan man sagtens nøjes med den elektriske. Til professionelt brug anbefales den benzindrevne og eventuelt et tomandsbor, alt efter hvor dybe huller der skal bores.

 

Pælebor
Skal pæleboret bruges i professionelt øjemed, kan det være en god idé at anvende et tomandsbor

 

 

Hvorfor og hvornår skal jeg investere i et jordbor?

Et pælebor både effektiviserer arbejdet samt skåner ryggen. Skal du eksempelvis opsætte et hegn, kan det være et meget krævende arbejde at grave huller til pælene med en almindelig spade. Desuden bliver hullerne mindre i omkreds, hvis der bruges et jordbor – og derved står pælen bedre fast, da det omkringliggende jord ikke er lige så løst som ved brug af en skovl.

Er du gør-det-selv-mand, kan boret også bruges til større og mindre byggeprojekter som opsætning af terrasse eller værksted. Skal boret anvendes på privat grund, så kan man sagtens nøjes med et elektrisk bor. Dette skal tilkoble en stikkontakt, så det kan være en idé at investere i en forlængerledning, så den kan nå hele haven rundt.

Den el-drevne model larmer ikke nær så meget som en benzindreven, hvilket skåner dine naboer. De elektriske modeller koster omkring 1500 – 2500 kr.

Skal boret derimod anvendes i professionelt øjemed, så anbefales det at købe den benzindrevne model, da den har visse fordele. Dels har den en større og kraftigere motor, og kan derfor klare vanskeligere opgaver end den elektriske model. Herudover kommer den lettere omkring, da der ikke er ledning tilkoblet. Dette anbefales, hvis den skal bruges på store arealer.

Pælebor – Brugt, nyt eller leje?

Skal du blot bruge pæleboret til at sætte et hegn op, og har du ingen intentioner om at benytte det igen, kan det være en god idé at leje et. Du kan leje et ved de fleste havmaskineforhandlere, og du betaler enten på time- eller dags-basis. Prisen varierer meget, og det er svært at sætte en fast pris, da det er op til den enkelte udlejer.

Skal du købe brugt, skal du være opmærksom af standen af maskinen. Nye bor til maskinen kan købes forholdsvist billigt, men det kan bedre betale sig at investere i en ny, hvor der medfølger garanti samt kvittering.  Hvis du alligevel vil investere i en brugt, anbefales det at du sammenligner modellens brugtpris med en tilsvarende ny udgave.

Her er tommelfingerreglen, at man trækker 30% +/- af prisen – dette kommer selvfølgelig an på varens stand. Brugte jordbor kan findes på Den Blå Avis og Gul og Gratis.

God fornøjelse med at finde det rette pælebor!

Skriv en kommentar