Plæneklipper

Når plænen skal holdes sund og stærk, så er det vigtigt at man ved hvordan man plejer den. Det er ikke alene vigtigt at den bliver klippet jævnligt, og i den rigtige længde, men også at den holdes fri for mos og insekter. Der er meget man kan gøre for at holde en plæne smuk længe, og har man muligheden for selv at så den, så er man helt fra start på forkant. Det spiller nemlig en stor rolle hvilke træsorter man har brugt og i hvilket blandingsforhold. Der er således sorter som vokser hurtigt, og dermed konkurrer fint med ukrudt, men naturligt nok også kræver klipning oftere. Andre sorter klarer sig godt i tørre perioder og vokser langsomt, mens igen andre har store stærke rodnet der binder plænen godt sammen, men helst skal have direkte sollys for at trives. Er det den forkerte sort eller blanding, eller er der fra start brugt tvivlsom kvalitet, så vil det naturligt afstedkomme mere arbejde i vedligeholdelsen.

Den normale gennemsnitlige græsplæne skal klippes 1 til 2 gange om ugen, og skal den holdes sund, så gøres det med fordel af en plæneklipper med skarpe skær. Sørg for at den ikke klippes under 3 cm. Den anbefalede længde er ca 3,5 cm længde. Hvis du vil undgå at skulle gøde plænen, så sørg for at købe en plæneklipper med mulsti skær, som skærer græsset i bitte små stykker. Klipper du græsset og opsamler resultatet i beholdere, så fjerner du også samtidig næringsstoffer fra plænen. Så med et multiskær, vi plænen kunne beholde disse næringsstoffer og dermed holde sig sundere.

 

Har du træer i haven, så vil der også naturligt komme nedfaldne blande. Mos trives bedst i skygge, og trives fortrinligt under nedfaldne blade. Sørg derfor at holde plænen ren og luftig uden den slags. Insekter kan dog også finde vej, ikke mindst stankelbenlarven. Men istedet for at ty til diverse medikamenter, så kan det anbefales at opsætte et par redekasser så stære og musvitter tager bopæl i nabolaget. De nyder disse insekter og kan pille dem op af plænen med deres næb uden skade for plænen.

En gang om året, så vil det gavne plænen, hvis den bliver luftet. Der findes gode plæne luftere hos Texas, der nemt og præcist giver plænen den behandling den skal have, for at rode op i filtlaget og fjerne den smule mos som eventuelt måtte være kommet.

 

Plæneklipper
Hold græsset nede med en ordentlig plæneklipper

Skriv en kommentar