Plæneluftere

For de fleste husejere, som også har en have tilknyttet, så er en græsplæne ikke blot et grønt areal som man kan hygge på om sommeren. Det er et areal som kræver pleje, hvis det skal holdes pænt og stærkt. Der er ikke grænser for hvad der kan købes på markedet af maskiner som kan hjælpe med dette arbejde, og hvor nogle maskiner, som græs slåmaskinen, er en nødvendighed, er andre mere en fordel hvis plejen ikke har været så god som den kunne have været. Det kan være maskiner til at fjerne mos eller plæneluftere.

En god og sund plæne starter helt tilbage ved valget af græs-sorter. Det er naturligvis ikke alle som har anlagt deres egen græsplæne fra start, men er det tilfældet, så gør dig nogle overvejelser om den fremtidige brug. Er det en pryd plæne med få besøg i forbindelse med lidt lokal barbeque hygge eller skal den tåle at børn tumler og leger på plænen. Når man sår en plæne, så sker det typisk med frø fra flere forskellige græs-arter, som hver især har deres særlige egenskaber, og det er fordelingen af disse egenskaber som spiller en vigtig rolle for hvilken plæne du for i fremtiden.

 

Rajgræs er en græs-sort som etablerer sig hurtigt. Det betyder at den kan konkurrere med ukrudt. Den er også meget slidstærk, og anvendes derfor med fordel på plæner hvor der forventes sportslig aktivitet og hårdt slid. Rødsvingel er til-gengæld en meget robust græs-sort, som tåler tørre perioder uden at miste sin glans. Den vokser dog ikke så hurtigt, men til-gengæld meget tæt, og ses derfor ofte anvendt til pryd plæner. Den sidste sort som man ofte ser i en blanding er Engrapgræs. Denne sort har stort rodnet, og binder plænen godt sammen. Den vil være god til at dække huller i plænen, men vokser langsomt, og trives bedst i direkte sollys.

Med disse 3 sorter fordelt korrekt, så kan man altså få en plæne som både tager sig godt ud, og som tåler slid, eller som tager det fint i tørre perioder med mindre vedligehold. Der er fordele og ulemper ved dem alle, men brugen af maskiner som plæneluftere kan reduceres hen af vejen, hvis man fra start har truffet det rigtige valg.

Er plænen etableret allerede, så er der stadig ting man kan gøre, før man bruger store summer på maskiner. Sørg for at plænen ikke slides hvis temperaturen er under 8 graders celsius. Græsset vokser ikke i så lave temperaturer, og selvom forårs solen kan være fristende at byde velkommen med et slag bold på plænen, så kan det ødelægge græsset udover hvad en almindelig reparation kan lappe. Skadedyr kan også gribe forstyrrende ind på en smuk plæne, men med opsætning af nogle få redekasser så fugle som stære og musvitter inviteres på besøg, så vil stankelbenlarver ikke få mange chancer.

Sørg for at holde plænen pænt klippet ned i en højde af ca 3,5 cm, så skulle der ikke så nemt opstå problemer, så længe det er den korrekte græssort der er anvendt til stedet. Men skulle plænen alligevel blive angrebet af mos og insekter, så vil det hjælpe at få den luftet igennem, og dertil findes der ganske udemærkede maskiner fra blandt andet Texas der løfter opgaven. Det er vigtigt af man vælger en god maskine fra start, da det ellers kan ødelægge mere end det gavner.

 

Plæneluftere
Hold haven sund med en plænelufter

Skriv en kommentar