Regnvandsfaskine – Undgå at overbelast grundvand og kloak

Gæsteindlæg af haveekspert, Jørn Mogensen

 

En regnvandsfaskine er i korte træk, et sten- eller plastikbelagt hul i jorden, der opsamler regnvand, og sørger for at fordele det, således at jorden ikke skrider eller synker. Desuden fører det vandet ned i jorden, så det ikke belaster kloaksystemet ved din ejendom.

Der er ganske enkelt mange fordele ved at erhverve sig en regnvandsfaskine.

 

 

Sten til regnvandsfaskine
En regnvandsfaskine kan være lavet af sten eller plastik.

 

 

 

 

Før du køber en regnvandsfaskine

Jordtypen har meget at sige
Jordtypen bestemmer hvor stor en faskine, du har brug for.

Før du får etableret regnvandsfaskine, skal du gøre op med dig selv, hvilken type du skal have. Dette afhænger af arealet på det stykke grund, du skal have sikret, samt hvilken jordtype der er på grunden.

 

Hvis du ikke ved, hvilken jordtype, din grund besidder, så kan det tjekkes ved, at grave et hul med et pælebor på det sted, faskinen skal nedgraves. Herefter fyldes hullet med vand, og genfyldes efter fem minutter – efter 15 minutter måles, hvor meget vandstanden er faldet. Dette giver et nogenlunde overblik, over hvor stor din faskine skal være. Desto mindre vandet synker, desto mere fast er jorden – og jo større skal faskinen være.

 

Hvis din jord er meget fast, skal du måske overveje, om en faskine er den rette løsning. Det kan nemlig resultere i, at faskinen ikke fungerer efter hensigten. Desuden kan det være meget svært, at få den nedgravet, hvis jorden er meget leret.

 

 

 

 

 

 

Hvilken type skal jeg vælge?

Som skrevet findes der primært to typer af faskiner; sten- og plastbelagt. Der er ikke rigtig nogen forskel på funktionaliteten, men der skal et større gravearbejde til, for at etablere en stenfaskine. Det anbefales derfor at anvende en regnvandsfaskine af plast, da den udover at være væsentligt lettere at nedgrave, samtidig sparer på de svindende stenressourcer.

 

 

BIO-BLOK® regnvandsfaskine
En plastfaskine fra BIO-BLOK®

 

 

Det fleste regnvandsfaskiner af plast, er produceret af polyethylen, som er et miljøvenligt materiale.

 

Der kan desuden findes guides til overalt på nettet til hjemmelavede faskiner. Det kan dog næsten ikke betale sig, da prisen ligger på lige under 400 kroner for en BIO-BLOK-faskine, der typisk måler 54 x 54 x 55 cm. Du kan købe BIO-BLOK-faskinen på dette link.

 

 

 

 

Hvor og hvordan skal faskinen placeres?

Når du har erhvervet dig en faskine, skal du finde et sted, den kan blive nedgravet. Faskinen skal som hovedregel holdes to meter fra skel og fundamenter, fem meter fra kælderfundamenter og 25 meter fra vandingsanlæg.

Du skal desuden sikre dig, at der ikke er andre installationer, såsom brønde, nedgravede kabler og andet i jorden, inden du giver dig i kast med at etablere din faskine.

 

Når regnvandsfaskinen er købt, skal den graves ned. Find det rette sted, udfra de huskeregler, vi har beskrevet tidligere. Når den er placeret og afløbsrøret er tilsluttet, skal faskinen pakkes ind i den medfølgende fiberdug – sørg for at pakke den tæt, så den holder vand. Herefter skal hullet dækkes med jord, og faskinen er nu klar til tjeneste.

 

 

Held og lykke med projektet! Har du spørgsmål eller andet, så er du hjerteligt velkommen til at kommentere på artiklen. 

 

Køb din regnvandsfaskine her

 

Skriv en kommentar