Gæsteindlæg af haveekspert, Jørn Mogensen.
Der er rigtig mange fordele ved at have en regnvandstønde stående i haven. Man skåner miljøet for spildt drikkevand, man modarbejder overfyldte kloakker (Læs vores artikel Regnvandsfaskine – God for miljøet og grundvandet), og, ikke mindst, sparer penge på vand.
Og når nu naturen jævnligt forsyner os med vand, hvorfor så ikke benytte os af det?

Find et stort udvalg af regnvandstønder her
Hvilken type regnvandsbeholder?
Der findes mange slags regnvandsbeholdere, og de er typisk lavet i jern eller plastik. Der er forskel på, hvor store tønderne er, og hvor meget vand, de kan indeholde. Inden man køber en tønde, skal man gøre op med sig selv, hvor meget vand, havens bede har brug for – og så købe en tønde der passer til ens behov.
Det er nemt at tilslutte tønden til husets tagrender, og det eneste man behøver til dette, er en nedløbsventil, et rensefilter samt en slange, der kan føre vandet fra tagrenden og ned i vandbeholderen.

Der er egentlig ikke den store forskel på funktionaliteten af træ- og plastiktønder – udover udseendet og prisen. En regnvandsbeholder i plast kan godt ødelægge det idylliske ved haven, og har man en flot have, der ikke blot tjener et praktisk formål, så kan man vælge at investere i en trætønde.
Trætønden er typisk dyrere end plasttønden, men den giver også haven et romantisk look. Plasttønden er billigere, lettere at flytte rundt på og fungerer lige så godt som trætønden – hvis ikke bedre. Plasttøndens levetid er nemlig væsentligt længere end træversionen.
Find et stort udvalg af regnvandstønder her
Forholdsregler ved brug af regnvandsopsamler

En regnvandsopsamler er god for miljøet, men du bør tage dine forholdsregler, hvis du vander køkkenhaven med regnvand. Der kan nemlig godt samle sig bakterier i vandet, og derfor er det en god idé at holde dem væk grøntsager der spises rå. Bakterierne stammer fra taget og tagrenden, og det er altså ikke alle bakterier rensefilteret er i stand til at filtrere fra.
Frugt og grøntsager, der spises rå (jordbær eksempelvis), må ikke have direkte kontakt med regnvandet. Du må godt vande eksempelvis ærteplanter, da bakterierne ikke optages igennem rødderne. Af samme grund, kan du godt vande vandingskasser i drivhuset med vand herfra.
Man kan modarbejde bakterier i vandet, ved at tømme regnvandsopsamleren for vand engang imellem, desinficere den og rense den i vand fra hanen. På den måde afværger man en bakterieophobning, og det burde være sikkert at vande køkkenhaven – hvis blot man husker at vaske vegetationen grundigt, før den spises.
Alt dette burde dog ikke afholde dig fra at anskaffe en regnvandsopsamler, da der stadig er mange flere positive egenskaber ved at have én – så længe man tager sine forholdsregler. Jeg har i hvert fald haft glæde af min i alle de år, jeg har holdt have!
Find et stort udvalg af regnvandstønder her!