Sådan får du en jævn græsplæne

En havetromle er en god løsning, hvis du skal jævne et større stykke af haven. Det kan for eksempel være i forbindelse med nybyggeri eller en gennemgående omlægning af haven. Hvis du vil fylde mindre huller i græsplænen ud, er det bedre at bruge en græsfrøblanding, der hedder topdressing.

Der kan være mange grunde til, at din græsplæne er blevet ujævn. Det kan være almindeligt slid, fordi for eksempel fra dine børn eller jeres hund, har leget på den. Det kan også være, at du har haft en bålplads eller en swimming pool i haven, som du nu har dækket til. Der er flere forskellige teknikker, som du kan bruge til at få din græsplæne jævn igen.

Først og fremmest kan du bruge en havetromle til det. Du kører tromlen hen over græsset til jorden er helt plan. Det er en måde, der kræver nogle kræfter og hårdt arbejde. Det er dog også en måde, som er meget effektiv. Læs mere her om havetromler.

Hvis du er flyttet ind i et nyt hus, eller du er ved at anlægge en ny have, er en havetromle også et rigtig godt værktøj til at fordele jorden, så din nye græsplæne kommer til at ligge plant og jævnt.

Giv græsset de bedste vækstbetingelser

Når du bruger en havetromle, skal du dog være opmærksom på, at det kan gøre det sværere for græsset at vokse, fordi jorden bliver mast sammen af tromlen. Derved kommer der til at være mindre ilt i jorden. Den ilt har græssets rødder brug for, hvis de skal vokse sig større. Så overdrevent brug af havetromlen kan ikke anbefales.

Havetromlen er en god løsning, hvis du har et større område i haven, som du gerne vil have gjort plant. Det er f.eks. tilfældet, hvis du har dækket din svømmepøl i haven til med jord, efter den er blevet fjernet. Så vil du stå med et stort område i haven, hvor der ikke er græs.

Her vil det være det nemmeste, at du tromler området, så det bliver helt fladt. Du kan derefter lægge et tyndt lag muldjord ovenpå, som du sår græsset i. Det vil gøre, at græsset stadig har gode betingelser for at vokse og ikke kommer til at mangle ilt, sådan som hvis du først have sået græsset og så tromlet

Topdressing er en god løsning til mindre huller

Sådan får du en jævn græsplæne

Har du mindre huller eller ujævnheder i græsplænen, kan det være en god ide, at du bruger topdressing til at lappe dem frem for at bruge havetromlen. Topdressing er en blanding af kompost, sand og græsfrø. Du kommer simpelthen blandingen i hullet. Gerne med en top på, da det vil synke lidt sammen, når det bliver trådt på og udsat for vind og vejr.

Grunden til, at der skal græsfrø i topdressingen, er, at det kan være svært for græsset nedenunder at vokse igennem blandingen. Når der er græsfrø i det øverste lag, sikrer du altså, at der vil gro græs der, hvor du har lappet plænen.

Skriv en kommentar