Hækkeklipperen havde sit overlegende indtog i de danske haver i 1980’erne, da de traditionelle men knap så effektive havesakse blev erstattet med elektriske hækkeklippere. Dengang kørte hækkeklipperen på benzin, men der er sket meget siden hen, som har gjort købsproccesen af hækkeklippere en anelse mere kompliceret – i hvert fald hvis du ønsker at komme hjem med den optimale hækkeklipper! I denne artikel vil vi liste 4 ting som du skal have gjort klar med dig selv, før du farer ud og køber en hækkeklipper. Listen er bragt i samarbejde med Primabolig som har lavet en test af hækkeklippere her.
1. Ergonomi og balance
I løbet af en dag med intensivt hækkearbejde kan man i lang tid komme til at sidde i en ukomfortabel og ubehagelig arbejdsstilling, som kan belaste skylder, ryg og læn. Sørg derfor for at købe en hækkeklipper som tager hensyn til ergonomien og er balanceret i forhold til kroppen. Der er ikke noget mere irriterende end at måtte stoppe sit havearbejde udelukkende fordi man har ondt det ene eller andet sted i kroppen – naboen stopper jo ikke ligefrem med at klage, og hækken bliver jo kun større!
En tommelfingerregel for at finde ud af om hækkeklipperen er ergonomisk, er, udover naturligvis at kigge på produktbeskrivelsen, at se på håndtaget af hækkeklipperen. Der kan opstå behov for at hækkeklipperen skal vendes horisontalt fordi hækken skal klippes ordentligt, og her er det vigtigt at hækkeklipperen har et håndtag som også tillader dette.
2. Drivkraft
Det uden tvivl mest anbefalingsværdige i forhold til drivkraften for en hækkeklipper er, at få en med batteri. Hækkeklippere med benzin er ofte for tunge, mens der med hækkeklippere med direkte ledning er stor risiko for at du klipper den over. Vælg derfor en hækkeklipper som kører på et genopladeligt batteri!
3. Batterilevetid og opladningstid
Vælger du en hækkeklipper med batteri, skal du for guds skyld sørge for, at det er en med en ordenlig batterilevetid og kort opladningstid. Hvis der kun er nok batteri i hækkeklipperen i en halv time og opladningen kræver en halv dag, når du næppe langt med klipningen af hækken!
4. Skarpe knivblade og ordentlig kraft
Kan maskinen ikke skære gennem hækkegrenene, kan det diskuteres hvor nyttig den reelt er. Husk derfor at sørge for, at knivbladende på hækkeklipperen er skarpe nok, og at hækkeklipperen har nok kraft i sig, til at klippe bare nogenlunde tykke grene over. Ellers kommer du ikke langt!
Jeg håber at du kunne bruge disse kortfattede tips til dit næste valg af hækkeklipper. Husk også at læse produktbeskrivelsen igennem på hækkeklipperen – der er ofte noget brugbart faktuelt information, som du kan bruge til dit valg af din næste maskine.